Winzer

WIJNOOGST 2012

Tijdens het wijnfeest te Rolduc op 26 augustus 2012, veroorzaakte de verzengende hitte een dorstlessend duel tussen de nieuwe Abdijwijn en het Abdijbier van Rolduc.

Wijnkoningin Julia van het Ahrdal in Duitsland kwam er openlijk voor uit. Vanwege het tropische weer verscheen zij niet ten tonele met het gebruikelijke grote glas rode Abdijwijn Rolduc, maar met een glas Abdijbier Rolduc.

Ook de Winzer van Rolduc zelf wankelden vanwege de abnormale weersomstandigheden.Terwijl de één trouw bleef aan het fonkelende glaasje wijn, zocht de ander meer heil in een koel glas pils.

Overigens werd het een geslaagd feest, dat van de zonovergoten cour van Rolduc meer naar binnen werd verplaats rond de vrij koele Foyer van Rolduc. De nieuwe abdijwijn werd er joyeus begroet en wordt onder de huidige weersomstandigheden veelal nog enige maanden rust gegund om smaak en afdronk nog verder te laten rijpen. Het is de tiende Abdijwijn Rolduc in successie, die in beperkte mate nog verkrijgbaar is bij: Opperwinzer Sjra Coenen email : g.l.coenen@home.nl

De belangstelling voor het wijnfeest werd versterkt door de geslaagde Hertoglimburg Wandeltocht, die door de Stichting Hertoglimburgpad in samenwerking met de Wandelsportvereniging Noad uit Bocholtz voor de eerste keer rond Rolduc werd gehouden. Bijna 550 wandelaars uit heel Nederland en de Euregio Maas-Rijn trotseerden de hitte en liepen een der vijf afstanden. De absolute wandelkampioen op deze hete dag was de 87 jarige Heintje Thomas uit het nabije Kerkrade-Holz, die op zijn eentje en in eigen tempo de langste afstand van 28 km liep.

De door Noad uitgezette routes rond Rolduc ontvingen allerwege grote waardering en voor de meesten was de oude abdij een openbaring. Volgend jaar krijgt het initiatief een vervolg op zondag 25 augustus 2013.

Wandeltochten Abdijwijnfeest blijven daarbij gecombineerd.

Scroll Up